Gofry z cukinii

Placki, kotleciki, zawijaski, ciasto, a nawet tosty... myśleliśmy, że poznaliśmy już granice możliwości cukinii. Ale jednak nie. Cukinia nadaje się nawet do gofrów.
Zobacz wideo

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 2 jajka
  • pół szklanki mleka
  • łyżka oleju rzepakowego
  • 100 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 g tartego żółtego sera
  • łyżeczka poszatkowanego świeżego koperku
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • olej do posmarowania gofrownicy
  • jogurt grecki
  • łosoś wędzony

Sposób przygotowania:

Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posól i odstaw na 15 minut.

W osobnej misce wmieszaj jajka z mlekiem i olejem. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, pół łyżeczki soli oraz szczyptę pieprzu i wymieszaj na jednolitą masę.

Cukinię odciśnij z namiaru wody i dodaj do ciasta. Na koniec dodaj starty ser oraz koperek i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

Na rozgrzaną gofrownicę nakładaj porcje ciasta i podgrzewaj, aż gofry będą złotobrązowe i w pełni upieczone.

Gofry z cukinii podawaj z dodatkiem jogurtu i wędzonego łososia.

Więcej o:
Copyright © Agora SA