Tarta z rabarbarem

Jeśli kochasz rabarbar tak jak my, to jesteśmy przekonani, że nie oprzesz się kruchej tarcie z serkiem mascarpone i migdałami. Słodkie nadzienie i kwaskowaty rabarbar to połączenie idealne, bez dwóch zdań!

Tarta z rabarbarem - składniki:

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 2 łyżki cukru
  • 100 g zimnego masła
  • 3-4 łyżki lodowatej wody

Krem:

  • 200 g serka mascarpone
  • 0,5 szklanki płatków migdałowych
  • 3 łyżki miodu

Dodatkowo:

  • rabarbar
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 1 jajko

Tarta z rabarbarem - sposób przygotowania:

  1. Ciasto: Wsyp do miski mąkę, cukier, pokrojone w kostkę masło i trochę lodowatej wody. Zagnieć ciasto, uformuj je w kulkę, zawiń w folię i włóż do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.
  2. Nadzienie: Rabarbar pokrój na równe kawałki, zasyp cukrem oraz mąką i odstaw na kilka minut.
  3. Płatki migdałowe zblenduj i wymieszaj na gładką masę z mascarpone i miodem.
  4. Na papierze do pieczenia rozwałkuj ciasto na kształt kwadratu i posmaruj nadzieniem migdałowym, zostawiając około 1,5 cm obwódkę.
  5. Na nadzieniu ułóż rabarbar w jodełkę i złóż puste brzegi ciasta, a na koniec posmaruj je rozmieszanym jajkiem.
  6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 40 minut. Po tym czasie tarta z rabarbarem jest gotowa. Można podawać ją zarówno na ciepło (np. z kulką ulubionych lodów), jak i po ostudzeniu.
Więcej o: