Składniki:
Składniki na masę serową:
1 kg twarogu sernikowego
200 ml śmietanki 30 proc.
120 g cukru pudru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (10 g)
3 1/2 łyżki żelatyny
1/2 szklanki gorącej wody
150 g malin
150 g borówek amerykańskich
150 g jeżyn
Dodatkowo:
1 opakowanie okrągłych biszkoptów
1 opakowanie galaretki malinowej
150 g malin
150 g borówek amerykańskich
150 g jeżyn
Tortownica o średnicy 23cm
Sposób przygotowania:
Na początku przygotuj masę serową: żelatynę rozpuść w 1/2 szklanki gorącej wody i odstaw do ostudzenia. W dużej misce umieść twaróg, cukier puder oraz cukier waniliowy i zmiksuj na jednolitą masę. Nabierz dwie łyżki masy serowej, dodaj je do rozpuszczonej żelatyny i dokładnie wymieszaj. Dodaj kolejne dwie łyżki masy serowej, ponownie dokładnie wymieszaj, i tak zahartowaną żelatynę dodaj do miski z masą serową. Wymieszaj do otrzymania jednolitej masy. Śmietankę ubij na sztywną pianę. Dodaj bitą śmietanę do masy serowej i delikatnie wymieszaj szpatułką. Na koniec delikatnie wmieszaj do masy owoce.
Na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ułóż warstwę okrągłych biszkoptów. Przełóż do tortownicy masę serową, delikatnie wygładź wierzch i wstaw ciasto do lodówki co najmniej na godzinę.
W międzyczasie przygotuj galaretkę używając o 100 ml mniej wody niż zaleca się na opakowaniu. Odstaw galaretkę do ostudzenia.
Na wstępnie schłodzonym serniku rozłóż pozostałe maliny, jeżyny i borówki i zalej je ostudzoną galaretką. Ponownie wstaw sernik do lodówki na co najmniej 6 godzin, a najlepiej na całą noc.