Małpi chlebek a la pizza

Piszecie do nas wzruszające listy, że już się stęskniliście za naszymi pizzowymi przepisami. To wina naszego speca od marketingu. Powiedział nam, że nasi widzowie muszą zatęsknić za jakimś daniem, żeby warto było robić podobne. I jak mamy mu wytłumaczyć, czy wy zawsze tęsknicie za pizzą?
Zobacz wideo

Składniki:

Składniki na ciasto drożdżowe:
500 g mąki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
300ml letniej wody
2 łyżki oliwy z oliwek

Pozostałe składniki:
100 g tartego parmezanu
200 g tartego żółtego sera
100 g pepperoni w plastrach
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonej pietruszki

Dodatkowo:
forma na babkę
natka pietruszki
oliwa do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:

Przygotuj ciasto drożdżowe. Drożdże oraz cukier wsyp do letniej wody i dokładnie wymieszaj. Dodaj oliwę z oliwek, zamieszaj i odstaw na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

W osobnej misce wymieszaj mąkę z solę. Dodaj zaczyn drożdżowy i zagnieć zwarte i elastyczne ciasto. Przełóż ciasto do natłuszczonej miski, przykryj je folią spożywczą i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto przebij pięścią i ponownie chwilę pozagniataj. Odrywaj kawałki ciasta i formuj je w niewielkie kulki (wielkości orzechów włoskich). Obtocz wszystkie kulki w tartym parmezanie i umieść je w dużej misce.

Wlej do miski oliwę z oliwek, dodaj oregano, pietruszkę, tarty żółty ser, pepperoni oraz parmezan, który pozostał po obtoczeniu kulek z ciasta. Delikatnie przemieszaj wszystkie składniki i przełóż je do formy na babkę wysmarowanej oliwą. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 40 minut, aż ciasto nabierze złotobrązowego koloru. Jeszcze ciepłe ciasto odwróć do góry nogami i przełóż na talerz. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.

Więcej o:
Copyright © Agora SA