Wytrawny keks z warzywami - wersja włoska

Keks z bakaliami to twój świąteczny faworyt? Teraz możesz jeść go nawet na obiad, w wytrawnej włoskiej wersji z równie kolorowymi, co bakalie warzywami.
Zobacz wideo

Składniki:

4 jajka
0,5 szklanki oliwy z oliwek
250 g mąki
150 ml mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
1/2 papryki zielonej
garść suszonych pomidorów
garść zielonych oliwek
garść czarnych oliwek
kilka listków bazylii
ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

Ubij jajka z oliwą. Dodaj mąkę, mleko, proszek do pieczenia, sól i pieprz, a następnie miksuj przez kilka minut, aż do uzyskania gładkiej masy. Dodaj pokrojone warzywa i wymieszaj dokładnie łyżką. Całość przełóż do keksówki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz z termoobiegiem ok. 45-50 minut. Po wyjęciu z piekarnika koniecznie odstaw keks do wystudzenia, zanim zaczniesz go kroić.

Więcej o:
Copyright © Agora SA