Pasztet z jajek [HAPS VEGE]

Jeśli na samą myśl o robieniu domowego pasztetu i mieleniu mięsa maszynką masz ciarki, wypróbuj nasz przepis. Nie smakuje jak pasztet mięsny - bo to przecież pasztet z jajek, co nie zmienia faktu, że jest pyszny.

Składniki:

300 g pieczarek
1 duża cebula
2 łyżki oleju
10 jajek na twardo
3 surowe jajka
1 szklanka tartego żółtego sera
3/4 szklanki bułki tartej
1/2 szklanki śmietany 18 proc.
1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz

Dodatkowo:
Masło i bułka tarta do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:

Pieczarki pokrój w półplasterki, a cebulę w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju. Dodaj cebulę i smaż, aż stanie się szklista. Następnie dodaj pieczarki i smaż, aż odparuje z nich cała woda i grzyby zaczną się rumienić. Na koniec dopraw pieczarki solą i pieprzem i zdejmij patelnię z ognia.

Ugotowane i ostudzone jajka zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj ostudzone pieczarki, tarty żółty ser, śmietanę, bułkę tartą oraz natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Na koniec dopraw masę jajeczną solą oraz pieprzem.

Małą keksówkę posmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Przełóż masę jajeczną do formy i przy pomocy szpatułki wygładź jej wierzch. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 45 minut. Przed pokrojeniem całkowicie ostudź. Przechowuj w lodówce.

Więcej o: