Jajka panierowane

No nie oszukujmy się WSZYSTKO po panierowaniu staje się dobre. W planach mamy panierowanie szefa, pracowników urzędu miasta i polonistkę z LO. Kto wie może pomoże?
Zobacz wideo

Składniki:

12 jajek ugotowanych na twardo
1 szklanka mąki
1 szklanka japońskiej bułki tartej "panko" (lub zwykłej bułki tartej)
3 surowe jajka
3 łyżki majonezu
2 łyżeczki musztardy
2 łyżeczki tabasco
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz

Dodatkowo:
olej do głębokiego smażenia
rękaw cukierniczy z końcówką w kształcie gwiazdki

Sposób przygotowania:

Ugotowane i obrane ze skorupek jajka przekrój na pół i oddziel białka od żółtek. Surowe jajka, mąkę oraz panko umieść w osobnych miseczkach. Połówki białek panieruj kolejno w mące, roztrzepanych jajkach oraz panko i wrzucaj bezpośrednio na rozgrzany olej. Smaż około 2 minut, aż jajka się zarumienią.

Żółtka ugotowanych jaj umieść w misce. Dodaj majonez, musztardę, tabasco oraz po szczypcie soli i pieprzu i przy pomocy widelca utrzyj wszystkie składniki na gładką pastę. Przełóż masę z żółtek do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i udekoruj nią panierowane białka. Na koniec posyp faszerowane jajka słodką papryką i drobno posiekaną natką.

Więcej o:
Copyright © Agora SA