Lasagne jabłkowa

Jabłka dobrze się odnajdują w klasycznych daniach, które zazwyczaj są wytrawne. Pasują do ryżu, do zapiekania w cieście, do mięsa, a nawet do makaronu. Tym razem jabłka w lasagne. I co? I pycha!

Składniki:

8-10 płatów makaronu do lasagne
150 g serka śmietankowego
150 ml śmietanki 30 proc.
75 ml mleka
75 g drobnego cukru
2 jajka
900 g prażonych jabłek (1 duży słoik)

Dodatkowo:
1/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

Na początku przygotuj masę śmietankową. W dużej misce umieść serek śmietankowy, cukier oraz jajka. Dolej śmietankę oraz mleko i zmiksuj wszystkie składniki na jednolitą masę.

Małą prostokątną formę (keksówkę) wysmaruj masłem. Na dno wylej kilka łyżek masy śmietankowej. Następnie ułóż warstwę suchego makaronu. Na makaron wyłoż 1/4 prażonych jabłek i polej je masą śmietankową (około 1/3 szklanki).

Następnie ułóż jeszcze 3 kolejne warstwy makaronu, jabłek i masy śmietankowej i zakończ makaronem polanym masą śmietankową. Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 25 minut.

Po wskazanym czasie wyjmij lasagne z piekarnika i posyp ją po wierzchu mieszanką cukru z cynamonem. Zapiekaj kolejne 5-10 minut, aż cukier się skarmelizuje a makaron całkowicie zmięknie.

Więcej o: