Kopułki z krakersów

To przepis z niespodzianką. Zastanawiasz się co ma pod kopułą? Same pyszności! Twaróg, wędzonego łososia i oczywiście jajka.
Zobacz wideo

Składniki:
1 opakowanie Krakersów Super Lajkonik (180 g)
75 g roztopionego masła
200 g chudego twarogu
2 łyżki kwaśnej śmietany
3 łyżki posiekanego szczypiorku
100 g wędzonego łososia
3 jajka przepiórcze
1 pomidor
sól
pieprz

Dodatkowo:
3 filiżanki
folia spożywcza

Sposób przygotowania:
Przygotuj kopułki: krakersy zmiksuj w blenderze i przełóż do miski. Dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj. Filiżanki wyłóż folią spożywczą - tak, aby folia ściśle przylegała do filiżanek (możesz je delikatnie zwilżyć wodą lub posmarować masłem). Nałóż do środka masę z krakersów i wylep nią dno oraz boki filiżanek. Schowaj filiżanki do lodówki na czas przygotowywania nadzienia do kopułek.

Przygotuj nadzienie: jajka przepiórcze wrzuć na wrzącą, osoloną wodę i gotuj przez 2 minuty. Ugotowane jajka ostudź i obierz ze skorupek. Wędzonego łososia drobno posiekaj. Twaróg pokrusz wprost do miski. Dodaj śmietanę, wędzonego łososia oraz szczypiorek i dokładnie wymieszaj. Na koniec dopraw farsz solą oraz pieprzem.

Do każdej filiżanki nałóż po łyżce farszu twarogowego. W środek powciskaj przepiórcze jajka i wypełnij filiżanki do końca pozostałym farszem. Na wierzchu poukładaj plastry pomidora i wstaw filiżanki do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Aby łatwiej wyjąć kopułki z filiżanek, zanurz filiżanki na kilka sekund w gorącej wodzie.

Więcej o:
Copyright © Agora SA