Piernik

Piernik wcale nie musi być stary, żeby był dobry. Wystarczy zrobić piernika według naszego przepisu i od razu będzie się nadawał do zjedzenia.
Zobacz wideo

Składniki:
250 g miodu
250 g mąki pszennej
230 g mąki żytniej jasnej
150 g masła
150 g brązowego cukru
5 jajek (białka i żółtka osobno)
20 g przyprawy do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Dodatkowo:
Masło i mąka do wysmarowania formy
200 g czekolady deserowej
2 łyżki oleju
1 garść posiekanych orzechów

Sposób przygotowania:
Miód umieść w rondelku. Dodaj przyprawę do piernika i podgrzewaj na wolnym ogniu, aż miód nabierze ciemnobursztynowego koloru.

W dużej misce utrzyj masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodawaj po jednym żółtku, za każdym razem miksując do połączenia składników. Wlej skarmelizowany miód i zmiksuj na jednolitą masę.

Przygotuj dwie kolejne miski. W jednej ubij na sztywną pianę białka jaj. Do drugiej przesiej oba rodzaje mąki, sodę oraz proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj.

Do miski z masą maślaną dodawaj na przemian ubite białka oraz suche składniki i delikatnie mieszaj.

Przełóż ciasto do długiej keksówki (30x10cm) wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 1 godziny, aż drewniany patyczek wbity w środek ciasta pozostanie suchy. Po upieczeniu całkowicie ostudź ciasto.

Czekoladę z dodatkiem oleju rozpuść w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Polej czekoladą ostudzone ciasto i posyp je po wierzchu posiekanymi orzechami.

Więcej o:
Copyright © Agora SA