Talarki bakłażanowe [HAPS VEGE]

Wiemy, że jak słyszysz słowo talarki, to masz przed oczami jakieś przekąski. I w sumie nas to nie dziwi. Też tak mamy. Dlatego nasze danie właśnie tak nazwaliśmy.

Składniki:
3 bakłażany
1 garść listków bazylii
400 g ricotty
150 g tartej mozzarelli
75 g tartego parmezanu
2 łyżki oliwy z oliwek
4 jajka (3+1)
1 szklanka mąki
2 szklanki bułki tartej
sól
pieprz

Dodatkowo:
Olej do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania:

Bakłażany pokrój w talarki o grubości 0,5 centymetra. Rozłóż plastry bakłażana na desce i posyp je solą. Odczekaj 10 minut, aż bakłażan puści wodę i osusz go dokładnie papierowymi ręcznikami.

W dużej misce umieść wszystkie sery (ricottę, mozzarellę oraz parmezan). Dodaj dwie łyżki oliwy z oliwek, jedno jajko oraz drobno posiekaną bazylię i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Na koniec dopraw farsz solą oraz pieprzem.

Wybierz dwa plastry bakłażana o podobnej wielkości - na jeden plaster nałóż łyżkę farszu serowego i przykryj go drugim plastrem. W ten sam sposób przygotuj pozostałe plastry bakłażana. Przełóż faszerowane talarki z bakłażanów na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do zamrażarki na 30 minut.

Mąkę, bułkę tartą oraz pozostałe jajka umieść w osobnych miskach. Schłodzone talarki z bakłażanów panieruj kolejno w mące, roztrzepanych jajkach oraz bułce tartej i wrzucaj na rozgrzany, głęboki olej. Smaż około 3-4 minut, aż nabiorą złotobrązowego koloru. Gotowe talarki odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i od razu podawaj.

Więcej o: