Ciasto jabłkowe a la lasagne

Kiedy widzi się połączenie słów: ciasto jabłkowe i lasagne nie można normalnie funkcjonować. Nie da się odczekać choćby dnia, żeby nie wypróbować tej genialnej receptury. Wiemy, że pieczenie to: rozsypana mąka, brudne gary i mikser, pilnowanie, żeby się nie przypaliło i generalnie kupa czasu, ale warto. Serio warto.
Zobacz wideo

Składniki:
4 jabłka
2 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki cynamonu
1 cytryna
200 g masła
150 g cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (10g)
160 g mąki pszennej
60 g mąki ziemniaczanej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek

Dodatkowo:
Rękaw cukierniczy
Masło i bułka tarta do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:
Na początku przygotuj farsz jabłkowy: obierz jabłka, pokrój w półplasterki i przełóż do miski. Dodaj cukier puder, cynamon oraz sok wyciśnięty z 1 cytryny i delikatnie wymieszaj. W osobnej misce umieść masło, zwykły cukier oraz cukier waniliowy i przy pomocy miksera utrzyj wszystkie składniki na puszystą i jasną masę. Nie przerywając miksowania dodawaj po 1 jajku, za każdym razem dokładnie łącząc składniki. Przesiej do miski mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodaj proszek do pieczenia i zmiksuj na jednolitą masę. Gotowe ciasto przełóż do rękawa cukierniczego.

Formę na lasagne wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Na dno formy wyciśnij porcję ciasta i wyrównaj powierzchnię szpatułką. Następnie ułóż warstwę jabłek i wyciśnij kolejną warstwę ciasta. Powtarzaj czynności, aż do wykorzystania wszystkich składników. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piecz około 45 minut.

Więcej o:
Copyright © Agora SA