Ryżowy przekładaniec

Chociaż nazwa "ryż preparowany" wzbudza w nas pewien niepokój, postanowiliśmy się przemóc i oswoić z lękiem. Na pierwszy ogień poszły klasyczne szyszunie, teraz przyszedł czas na przekładańca.

Składniki:
250 g masła
1/2 szklanki wody
250 g cukru
2 czubate łyżki kakao
2 szklanki mleka w proszku
1,5 szklanki suszonej żurawiny
1,5 szklanki migdałów
3 szklanki ryżu preparowanego
2 kwadratowe wafle

Sposób przygotowania:
W dużym garnku podgrzej masło, wodę, cukier i kakao. Podgrzewaj na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą w jednolitą masę.

Zdejmij garnek z ognia, dodaj przesiane mleko w proszku i dokładnie wymieszaj. Migdały przełóż do pojemnika blendera i zmiksuj pulsacyjnie, tak aby wyglądały na grubo posiekane. Zmielone migdały dodaj wraz z suszoną żurawiną do garnka i wymieszaj. Na koniec dodaj preparowany ryż.

Tak przygotowaną masę rozprowadź równomiernie na jednym waflu, a następnie przykryj ją drugim waflem i dociśnij. Połóż przekładaniec między dwoma deskami i obciąż garnkiem z wodą. Schładzaj przez co najmniej 3 godziny. Przed podaniem pokrój na mniejsze kawałki.

Więcej o: