Naleśniki z sosem bolońskim

Jaka byłaby idealna restauracja? Wchodzisz, czytasz menu i podobają Ci się dwie pozycje np. krem z brokułów i polędwiczka wieprzowa. Mówisz kelnerowi jak jest, a o przynosi ci danie spełniające twoje oczekiwania - czyli polędwiczkę w kremie brokułowym. Genialne co? Zainspirowani tą ideą wymyliśmy przepis na naleśniki bolońskie. To smak dobrego biznesu.
Zobacz wideo

Składniki:

Składniki na sos boloński:
500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula
1 marchewka
1 łodyga selera naciowego
100 ml wytrawnego czerwonego wina
1 puszka krojonych pomidorów
150 ml bulionu
1 łyżeczka rozmarynu
sól
pieprz

Składniki na naleśniki:
150 g mąki pszennej
300 ml mleka
50 ml wody
2 jajka
2 łyżki roztopionego masła
szczypta soli

Składniki na sos beszamelowy:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
400 ml mleka
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Dodatkowo:
100 g tartego żółtego sera

Sposób przygotowania:
Na początku przygotuj sos boloński: cebulę, marchewkę oraz seler naciowy pokrój w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Dodaj mięso mielone i smaż, aż delikatnie się zrumieni. Dodaj pokrojone warzywa i smaż około 5 minut. Dopraw mięso z warzywami solą oraz pieprzem i dodaj łyżeczkę rozmarynu. Wlej wino i podgrzewaj, aż cały płyn odparuje. Następnie dodaj pomidory z puszki oraz bulion i duś na małym ogniu około 30 minut, aż sos mocno zgęstnieje.

W międzyczasie usmaż naleśniki: w dużej misce umieść jajka, mleko i wodę. Dodaj mąkę oraz szczyptę soli i wymieszaj, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Na koniec wmieszaj rozpuszczone masło. Rozgrzej patelnię i smaż naleśniki na średnim ogniu po ok. 1,5 minuty z każdej strony.

Przygotuj sos beszamelowy: w rondlu rozpuść dwie łyżki masła. Dodaj dwie łyżki mąki i smaż około minuty ciągle mieszając. Nie przerywając mieszania, wlej stopniowo mleko i gotuj nadal mieszając, aż sos zgęstnieje. Na koniec dopraw sos gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.

Dno prostokątnej formy do zapiekania (20x30cm) posmaruj beszamelem. Na każdym naleśniku rozsmaruj po dużej łyżce sosu bolońskiego i pozwijaj naleśniki w roladki. Zwinięte naleśniki ułóż ciasno w formie do pieczenia, polej je sosem beszamelowym i posyp tartym żółtym serem. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 20 minut.

Więcej o:
Copyright © Agora SA