Ośmiorniczki z parówek

Parówki - ulubiona kolacja z czasów naszego dzieciństwa. Dzisiaj nakarmimy więc nasze wewnętrzne dzieci. Zorganizuj jednoosobowy kinderbal i podaj do jedzenia parówki w kształcie ośmiorniczek.
Zobacz wideo

Składniki:
5-6 parówek
1 jajko
50 ml mleka
50 g ketchupu
120 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli

Dodatkowo:
Majonez
Płat Nori
Olej do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania:

Parówki przekrój na pół, a powstałe kawałki ponacinaj do połowy ich długości, tworząc 6 odnóży.

Jajko, mleko i ketchup wymieszaj na jednolitą masę. Dodaj mąkę oraz sól i ponownie dokładnie wymieszaj. W powstałej masie zamaczaj do połowy parówki (od strony która nie była nacinana) i wkładaj je od razu na rozgrzany olej. Smaż około 1 minuty, aż parówki delikatnie się zrumienią i powywijają.

Z płatów nori powycinaj małe oczka i usta i przyklej ja na parówki przy pomocy majonezu.

Więcej o:
Copyright © Agora SA