Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX
Kwadraty calzone
Składniki:
2 opakowania ciasta na pizzę
250 g pieczarek
1 łyżka oleju
150 g szynki w plastrach
150 g salami w plastrach
250 g sera żółtego w plastrach
300 g mozzarelli pokrojonej w plastry
500 g marynowanej papryki
2 łyżki oliwy z oliwek
20 g tartego parmezanu
1 łyżeczka oregano
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Pieczarki oczyść i pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, dodaj pieczarki i smaż, aż odparuje z nich cała woda i grzyby się zrumienią. Na koniec dopraw pieczarki solą oraz pieprzem i zdejmij patelnię z ognia. Rozwiń pierwszy arkusz ciasta na pizzę i rozłóż na nim plastry szynki, zostawiając około 1 cm wolnego miejsca na brzegach.
Na szynce ułóż kolejno warstwę pieczarek, mozzarelli, salami, papryki i żółtego sera. Przykryj całość kolejnym arkuszem ciasta na pizzę i dokładnie zlep brzegi. Posmaruj wierzch ciasta oliwą z oliwek i posyp parmezanem i oregano.
Wstaw zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 25 minut, aż wierzch ciasta mocno się zrumieni. Przed pokrojeniem odczekaj około 10 minut.
-
Tatar ze śledzia według Magdy Gessler - przepis na doskonałe danie na Wigilię i Boże Narodzenie
-
Magda Gessler podała przepis na barszcz czerwony. Jest tani i bardzo prosty do zrobienia
-
Poznasz te rośliny? To trudniejsze niż myślisz! Już 2. pytanie jest wyzwaniem
-
Sałatka na Wigilię i Boże Narodzenie - trzy propozycje
-
Gessler przebrana za aniołka zapowiada nowy kanał o przygotowaniach do świąt. Pomaga Kuba Wojewódzki
- Kanapka z kurczakiem przyczepiona taśmą do płótna sprzedana za 120 tysięcy dolarów
- Ryba po grecku, czyli nigdy niestarzejąca się klasyka
- Na otwieranie opakowań poświęcamy w życiu aż 40 dni. Znaczną część Polaków denerwuje ta czynność
- Zmarł współtwórca kodu kreskowego. George Laurer zrewolucjonizował zakupy
- Ryba po grecku, czyli nigdy nie starzejąca się klasyka