Papryka faszerowana kurczakiem

Jeśli widzieliście nagranie z zawodów, w których je się najostrzejsze papryczki świata, wiecie, że nie są to proste rzeczy. Ale sama koncepcja zjadania papryki w zawodach, jakichkolwiek, bardzo nam się podoba. A jeszcze jakby ta papryka nafaszerowana była kurczakiem, to chcemy wiedzieć, gdzie się można zapisać na takie zawody? ;)

Składniki:
4 kolorowe papryki
300 g pieczonego mięsa z kurczaka
250 g tartej mozzarelli (150+100)
80 g tartego parmezanu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1,5 szklanki sosu pomidorowego
1/2 łyżeczki płatków chilli
sól
pieprz

Sposób przygotowania:

Mięso z kurczaka rozdrobnij i przełóż do miski. Dodaj sos pomidorowy, 150 g mozzarelli, parmezan, natkę pietruszki oraz płatki chilli i dokładnie wymieszaj. Na koniec dopraw farsz solą oraz pieprzem.

Papryki przekrój na pół i pozbądź się pestek. Wypełnij połówki papryk farszem z kurczakiem i ułóż je na blaszce do pieczenia. Wierzch papryk posyp pozostałą mozzarellą. Na dno blaszki wlej 1/2 szklanki wody i wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz około 30 minut, aż papryki zmiękną (jeśli danie zbyt mocno się zrumieni, przykryj blaszkę folią aluminiową na czas dalszego pieczenia).

Więcej o: