Parówki w kulkach ziemniaczanych

Choć zwykle nie robi na nas wrażenia rosnąca popularność anglicyzmów, są momenty, w których mamy ciarki na polskie propozycje ich zamienników. Znacie dwudzionek? No, ciężka sprawa ;) Natomiast w kwestii tater tots nie ma co się zastanawiać. Nie ma to jak zwykłe dobre parówki w kulkach ziemniaczanych ;)
Zobacz wideo

Składniki:
1,25 kg ziemniaków
1/4 szklanki mąki
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki bazylii
olej do głębokiego smażenia

Dodatki:
4 parówki
8 plastrów sera topionego
Sos pomidorowy

Sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz i podgotuj wstępnie przez 15 minut, a następnie całkowicie ostudź. Ostudzone ziemniaki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj mąkę oraz wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszaj. Każdą parówkę owiń dwoma plastrami sera i pokrój na 2 centymetrowe kawałki. Nabieraj po łyżce masy ziemniaczanej i formuj w rękach niewielkie placuszki. Na środku układaj kawałki parówki z serem, zlepiaj brzegi i formuj niewielkie krokieciki. Wrzucaj krokieciki na rozgrzany głęboki olej i smaż około 3 minut, aż nabiorą złotego koloru. Podawaj z sosem pomidorowym.

Więcej o:
Copyright © Agora SA