Pizza na brokułowym spodzie [HAPS VEGE]

Znacie to wideo, w którym dziewczyna tłumaczy, że woli zamówić pizzę pokrojoną na 4 kawałki, a nie na 8, bo wtedy mniej zje? W przypadku tej pizzy nie byłoby wątpliwości - nie kroić, zjadać w jednym kawałku.
Zobacz wideo

Składniki:
350 g różyczek brokułów
2 jajka
1/2 szklanki tartego parmezanu
1/4 szklanki tartej mozzarelli
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu

Dodatki:
1/4 szklanki sosu pomidorowego
1/2 szklanki mozzarelli
ulubione warzywa (np. pieczarki, papryka, kukurydza)

Sposób przygotowania:

W niewielkim garnku zagotuj wodę. Różyczki brokułów wrzuć na wrzątek i gotuj około 2-3 minut. Odcedź, przelej zimną wodą i osusz. Przełóż brokuły do misy blendera i zmiksuj pulsacyjnie do otrzymania grudkowatej masy (masa powinna przypominać żwirek). Przełóż brokuły do miski, dodaj jajka, parmezan, mozzarellę, sól oraz pieprz i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Przełóż masę na papier do pieczenia i rozprowadź ją palcami tak aby powstał okrągły placek o grubości maksymalnie 1 centymetra. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz około 10-12 minut, aż brokułowy spód zacznie się rumienić. Wyjmij blaszkę z piekarnika i rozprowadź na placku sos pomidorowy i posyp całość tartym serem. Na wierzchu rozłóż ulubione warzywa i zapiekaj kolejne 10-12 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj co najmniej 5 minut przed pokrojeniem pizzy.

Więcej o:
Copyright © Agora SA