Krokiety jajeczne

A więc mówisz, że burrito pochodzi z Meksyku? Zastanów się nad tym jeszcze raz, jedząc na śniadanie te krokiety.
Zobacz wideo

Składniki:

Składniki na naleśniki:
150 g mąki pszennej
300 ml mleka
50 ml wody gazowanej
2 jajka
2 łyżki roztopionego masła
szczypta soli

Składniki na farsz:
6 jajek ugotowanych na twardo
1 duży por
2 łyżki masła
1/2 puszki kukurydzy
100 g tartego żółtego sera
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy
sól
pieprz

Dodatkowo:
3 jajka
2 szklanki bułki tartej
olej

Sposób przygotowania:

Na początku przygotuj naleśniki. W dużej misce umieść mąkę, jajka i sól. Wlej mleko oraz wodę gazowaną i wymieszaj, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Na koniec wmieszaj rozpuszczone masło. Rozgrzej patelnię do naleśników i smaż je na średnim ogniu po około 2 minuty z każdej strony.

Przygotuj farsz. Pora drobno pokrój i przesmaż na maśle, aż zmięknie. Jajka zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj usmażone pory, ser żółty, kukurydzę, majonez oraz musztardę i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Na koniec farsz dopraw solą oraz pieprzem. Na każdym placku rozsmaruj dwie łyżki farszu. Boki naleśników złóż do środka i pozwijaj całość w roladki. Tak przygotowane krokiety panieruj w roztrzepanych jajkach oraz bułce tartej i smaż na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor.

Więcej o:
Copyright © Agora SA