Tarta z całymi jabłkami

Gdy masz ochotę na szarlotkę, ale nie masz ochoty jej robić, bo wiadomo: krojenie, smażenie, mieszanie, proponujemy wersję wymagającą jedynie krojenia. No dobra, trzeba też zrobić do tego budyń, ale to zadanie, które możesz komuś powierzyć obiecując wspólną konsumpcję. Za tobą pierwsza lekcja zarządzania: delegowanie zadań.

Składniki:

Składniki na ciasto:
1 opakowanie ciasta na tartę
1/4 szklanki płatków migdałowych

Składniki na masę jajeczną:
1 szklanka kwaśnej śmietany
2 jajka
3 łyżki cukru
skórka starta z 1 cytryny
1/4 szklanki amaretto
1 opakowanie budyniu śmietankowego

Składniki na nadziewane jabłka:
6 jabłek
1 szklanka cukru pudru
200 g mielonych migdałów
1/4 szklanki amaretto

Sposób przygotowania:
Rozwiń arkusz kruchego ciasta i wyłóż nim formę na tartę. Dociśnij boki i odetnij wystające poza formę kawałki ciasta. Na ciasto połóż papier do pieczenia i nasyp do formy ryżu, żeby obciążyć ciasto. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz 15 minut. W międzyczasie przygotuj masę jajeczną. W dużej misce wymieszaj śmietanę, jajka, cukier, skórkę cytrynową oraz amaretto. Na koniec dodaj proszek budyniowy i dokładnie wymieszaj. Przygotuj nadziewane jabłka. W dużej misce wymieszaj cukier puder z mielonymi migdałami. Stopniowo wlewając amaretto zagnieć jednolitą i zwartą masę marcepanową. Wydrąż środki jabłek, obierz je i natnij jak na wideo. Do środka jabłek wciśnij masę marcepanową. Na upieczony kruchy spód wylej masę jajeczną i włóż do środka nadziewane jabłka. Posyp tartę płatkami migdałowymi i wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piecz około 50 minut, aż jabłka zmiękną.

Więcej o: