Rolada ziemniaczana z salami

Czy też tak macie, że z deserów to w sumie najbardziej lubicie śledzie i kiełbaski? Dla fanów wytrawnych przekąsek mamy super roladę. Zamiast bitej śmietany w środku ma ser.

Rolada ziemniaczana z salami - przepis

Składniki:

  • 1,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 30 plastrów salami
  • 9-12 plastrów sera żółtego

Sposób przygotowania:

Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj jajka, mąkę oraz wszystkie przyprawy i wymieszaj na jednolitą masę.

Na papierze do pieczenia ułóż prostokąt z plastrów salami (5x6 plastrów). Na plastry salami wyłóż masę ziemniaczaną i rozprowadź ją delikatnie przy pomocy szpatułki.

Na masie ziemniaczanej ułóż plastry sera żółtego i, pomagając sobie papierem do pieczenia, zwiń całość w roladę. Wstaw roladę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 20 minut, aż rolada się zrumieni. Podawaj z ulubionym sosem.

Więcej o:
Copyright © Agora SA