Chleb w godzinę

W godzinę możesz: obejrzeć jeden odcinek serialu, przejechać całą trasę jednej linii autobusu, pobiegać na bieżni (z tym ostatnim żartujemy, bo wiemy, że to mało realny scenariusz), ale możesz też - upiec chleb. Serio. Wystarczy jedna godzina, żeby mieć pyszne, domowe pieczywo.
Zobacz wideo

Składniki:
1,5 szklanki ciepłej wody
1 łyżka miodu
1 łyżeczka soli
1 łyżka suszonych drożdży
4-4,5 szklanki mąki pszennej

Sposób przygotowania:
Wodę wlej do dużej, szklanej miski. Dodaj miód, sól oraz drożdże i porządnie wymieszaj. Odczekaj około 10 minut, aby drożdże ruszyły (płyn zacznie się pienić), po czym dodaj do miski około 3/4 przygotowanej mąki. Wymieszaj i zacznij wyrabiać ciasto. Zagniatając ciasto, stopniowo dosypuj pozostałą mąkę, do czasu aż ciasto przestanie się kleić do rąk. Przełóż zagniecione ciasto na papier do pieczenia i uformuj podłużny bochenek. Przykryj chleb ściereczką i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia. Po 20 minutach ponacinaj chleb w kilku miejscach i wstaw go piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piecz około 20 minut, aż bochenek nabierze złotobrązowego koloru.

Więcej o:
Copyright © Agora SA