Sernik straciatella

Chociaż dzieci w podstawówce śmiały się z piegowatych, dziś piegi są modzie. Tak samo z dodatkami do serników. Chociaż kiedyś wygrzebywało się z nich rodzynki, dziś leci nam ślinka na samą myśl o serniku straciatella.

Składniki:

Składniki na kruchy spód:
160 g czekoladowych herbatników
50 g masła
30 g mlecznej czekolady

Składniki na sernik:
170 g mlecznej czekolady
500 g twarogu sernikowego
400 ml śmietanki 30%
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki żelatyny
100 ml wrzątku

Sposób przygotowania:

Przygotuj kruchy spód: masło i czekoladę umieść w jednej miseczce i rozpuść w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Herbatniki pokrusz i umieść w misie blendera. Wlej rozpuszczone masło z czekoladą i dokładnie zmiksuj wszystkie składniki (masa powinna przypominać mokry piasek). Dno tortownicy o średnicy 20cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do tortownicy masę ciasteczkową i rozprowadź ją równomiernie po całej blaszce. Wstaw blaszkę do lodówki.

Przygotuj masę serową: żelatynę zalej wrzątkiem i dokładnie wymieszaj, aż wszystkie kryształki się rozpuszczą. Porządnie schłodzoną śmietankę ubij mikserem na sztywna pianę. W osobnej misce umieść twaróg oraz cukier puder i zmiksuj do połączenia składników. Dodaj połowę bitej śmietany i zmiksuj do otrzymania jednolitej masy. Dodaj pozostałą część bitej śmietany i ponownie zmiksuj. Czekoladę zetrzyj na tarce o dużych oczkach, dodaj do masy serowej i zmiksuj. Rozpuszczoną żelatynę dokładnie wymieszaj z dwiema łyżkami masy serowej. Dodaj kolejne dwie łyżki masy serowej, ponownie dokładnie wymieszaj, i tak zahartowaną żelatynę dodaj do miski z masą serową i zmiksuj.

Przełóż masę serową na schłodzony, kruchy spód i wyrównaj wierzch ciasta. Tak przygotowany sernik wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, aby całkowicie stężał.

Więcej o: