Faworki z ciasta francuskiego

Są takie desery, które uwielbiamy, ale jemy je tylko w konkretnym okresie w roku. Tak jest z faworkami. Ich zrobienie zajmuje sporo czasu i pewnie przez to babcia robi je tylko w karnawale. Ale przecież wiemy o tym, że nie warto sobie odmawiać tego, co się lubi - dlatego zrób szybkie faworki z ciasta francuskiego.
Zobacz wideo

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1/4 szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania:
Arkusz ciasta francuskiego pokrój na paski o wymiarach ok. 10x2 cm. Na środku każdego takiego paska zrób podłużne nacięcie i przez jego środek wywiń jedną końcówkę faworka.

Tak uformowane faworki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piecz około 10 minut, aż ciastka delikatnie się zrumienią. Upieczone faworki posyp obficie cukrem pudrem.

Więcej o:
Copyright © Agora SA