Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX
Krokieciki brokułowe
Składniki:
350 g różyczek brokułów
1 jajko
1/4 szklanki posiekanego szczypiorku
3/4 szklanki tartego cheddara
1/2 szklanki panierki panko (japońska bułka tarta)
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
W niewielkim garnku zagotuj wodę. Różyczki brokułów wrzuć na wrzątek i gotuj około 2-3 minut. Odcedź, przelej zimną wodą i osusz. Przełóż brokuły do misy blendera i zmiksuj pulsacyjnie do otrzymania grudkowatej masy (masa powinna przypominać żwirek).
Przełóż brokuły do miski, dodaj szczypiorek, cheddar, panko oraz jajko i dopraw szczodrze solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Nabieraj po łyżce powstałej masy w zwilżone dłonie i formuj niewielkie krokieciki.
Ułóż krokieciki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piecz około 20-25 minut. Krokiety powinny być złote i chrupiące.
-
Jak zrobić sos pomidorowy do gołąbków? Prosty przepis na tradycyjny sos z pomidorów
-
Mini pączki na serku homogenizowanym
-
Jak zrobić placki ziemniaczane? Przepis na domowe placki ziemniaczane
-
Jak zrobić rosół? Przepis na tradycyjny rosół dla początkujących i zaawansowanych
-
Jak zrobić majonez? Najlepszy domowy sos do kanapek i nie tylko
- Jak zrobić lemoniadę? Przepis na idealny napój z cytrusów na ciepłe, letnie dni
- Gwiazdkowa restauracja otwiera się w nowym miejscu w Warszawie
- Jak zrobić sos czosnkowy? Jak przyrządzić popularny sos
- Jak zrobić tortille? Powiemy wam jak własnoręcznie przygotować pyszne placki do meksykańskich dań
- Jak gotować kukurydzę? Przepis na doskonały przysmak po amerykańsku