Rolada z jajecznicą

Chcesz zrobić roladę, ale głowisz się nad tym, czym można ją nafaszerować. Masz już dość i stwierdzasz, że zamiast tego zrobisz jajecznice. Tak właśnie rodzą się GENIALNE pomysły.

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
5 jajek
1 żółtko
100 g szynki
100 g tartego żółtego sera
3 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki masła
sól
pieprz

Sposób przygotowania:
Jajka dopraw szczyptą soli oraz pieprzu i dokładnie roztrzep widelcem. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła, wlej jajka i usmaż jajecznicę, pod koniec smażenia dodając posiekany szczypiorek (jajecznica powinna być lekko ścięta bo będzie jeszcze pieczona).

Rozwiń arkusz ciasta francuskiego. Wzdłuż dłuższego boku, w środkowym pasie ciasta rozłóż plastry szynki. Szynkę posyp połową tartego żółtego sera, następnie równomiernie rozłóż jajecznicę i posyp ją pozostałym serem. Złóż dwa dłuższe boki ciasta do środka, a końcówki ciasta zawiń pod spód. Powstałą roladę posmaruj po wierzchu żółtkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz około 20-25 minut, aż rolada się zrumieni.

Więcej o: