Kajzerki

Ile razy wstawałeś rano po imprezie z cudowną myślą - dziś kupię sobie świeże bułki na śniadanie. Szedłeś do piekarni, a tam oczywiście już ich nie było. Nie chcemy ci teraz tłumaczyć, że rano dla piekarni to nie to samo co rano dla ciebie. Po prostu zrób sobie świeże bułki sam.

Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki letniej wody
20 g świeżych drożdży
1 czubata łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko
30 g rozpuszczonego masła

Sposób przygotowania:
Świeże drożdże wymieszaj z wodą oraz cukrem i odstaw na 10 minut. Mąkę wsyp do dużej miski. Dodaj sól, jajko oraz zaczyn drożdżowy i wymieszaj składniki łyżką, aż zaczną tworzyć się strzępki ciasta. Wlej rozpuszczone masło i zagnieć jednolite i elastyczne ciasto. Przełóż ciasto do oprószonej mąką miski, przykryj ściereczką i odstaw na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce.

Po wyrośnięciu podziel ciasto na 10 części i uformuj lekko spłaszczone kulki. Przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na 45 minut do ponownego wyrośnięcia.

Po wskazanym czasie ponacinaj bułki (klasyczne kajzerki mają pięć promienistych nacięć) i wstaw je do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. Piecz około 15 minut, aż bułki nabiorą złotego koloru.

Więcej o: