Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki letniej wody
20 g świeżych drożdży
1 czubata łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko
30 g rozpuszczonego masła
Sposób przygotowania:
Świeże drożdże wymieszaj z wodą oraz cukrem i odstaw na 10 minut. Mąkę wsyp do dużej miski. Dodaj sól, jajko oraz zaczyn drożdżowy i wymieszaj składniki łyżką, aż zaczną tworzyć się strzępki ciasta. Wlej rozpuszczone masło i zagnieć jednolite i elastyczne ciasto. Przełóż ciasto do oprószonej mąką miski, przykryj ściereczką i odstaw na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
Po wyrośnięciu podziel ciasto na 10 części i uformuj lekko spłaszczone kulki. Przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na 45 minut do ponownego wyrośnięcia.
Po wskazanym czasie ponacinaj bułki (klasyczne kajzerki mają pięć promienistych nacięć) i wstaw je do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. Piecz około 15 minut, aż bułki nabiorą złotego koloru.