Ciastka grzybki

Zbieranie grzybów ma wiele wad: trzeba wcześnie wstać, wyjść z domu, wytężać wzrok, a jak już cokolwiek się znajdzie (bez robali!) to zbiory trzeba nawlec na sznurek i wysuszyć. A najgorsze w tym wszystkim jest to, że grzyby wcale nie są deserem! Lepiej zrób nasze ciasteczka grzybki. Jeśli nie chcesz żeby jakiś łasuch ci je wyjadł, zawsze możesz powiedzieć, że są trujące.

Składniki:

Składniki na kruche ciasto:
125 g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (12 g)
1 łyżka soku z cytryny
1 jajko
2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli

Składniki na krem:
2 opakowania budyniu waniliowego
3 szklanki mleka
220 g miękkiego masła

Dodatkowo:
1 tabliczka mlecznej czekolady
1 łyżka oleju
1 białko
1 łyżka maku
małe foremki do kruchych babeczek

Sposób przygotowania:

Przygotuj ciasto: w dużej misce umieść masło, cukier puder, cukier waniliowy oraz sok z cytryny i utrzyj wszystkie składniki na puszystą masę. Dodaj jajko i zmiksuj do połączenia składników. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz solą i dodaj do pozostałych składników. Szybko zmiksuj, a następnie zagnieć ręcznie zwarte i jednolite ciasto. Owiń ciasto folią spożywczą i schowaj na 45 minut do lodówki.

W międzyczasie przygotuj krem: budyń przygotuj według przepisu na opakowaniu, zmniejszając ilość mleka do 3 szklanek. Gotowy budyń przykryj folią spożywczą, aby nie powstał kożuch i odstaw do ostygnięcia. Miękkie masło utrzyj mikserem na puszystą masę (może to zająć około 5 minut). Nie przerywając miksowania, stopniowo dodawaj ostudzony budyń, aż do otrzymania jednolitego i puszystego kremu. Schłodzone ciasto podziel na 3 części (na kapelusze, blaszki oraz trzonki).

Część ciasta przeznaczoną na kapelusze rozwałkuj na placek o grubości 0,5 centymetra. Powycinaj z niego kółka i umieść je na odwróconych do góry nogami foremkach do babeczek (foremki wcześniej nasmaruj masłem i oprósz mąką). Część ciasta przeznaczoną na blaszki rozwałkuj na grubość kilku milimetrów i powycinaj z niej kółka o średnicy nieco mniejszej niż średnica foremek na babeczki. W środku każdego kółka wytnij otwór na trzonek (możesz wykorzystać do tego grubą słomkę). Z ostatniej części ciasta uformuj niewielkie wałeczki imitujące trzonki grzybów (średnica trzonków powinna odpowiadać wykonanym wcześniej otworom w kółkach.). Dół uformowanych trzonków posmaruj białkiem i posyp makiem. Przełóż wszystkie części grzybów na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz około 10-15 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Po upieczeniu całkowicie ostudź. Czekoladę z dodatkiem łyżki oleju rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. W rozpuszczonej czekoladzie zanurz kapelusze ciastek-grzybków i wstaw do lodówki do zastygnięcia. Następnie wypełnij kapelusze przygotowanym wcześniej kremem, przykryj je krążkami ciasta imitującymi blaszki i powtykaj w środek trzonki. Tak przygotowane ciastka wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.

Więcej o: