Marynowane grzyby

Grzybiarzom nie można ufać. Oni zawsze się witają mówiąc "tutaj nic nie ma!" i nie wiadomo, czy to z uprzejmości, czy wręcz odwrotnie, odganiają konkurencję. Ekipa Hapsa wita się w ten sposób oczywiście zawsze szczerze, bo wszystkie grzyby, które były do zebrania, są aktualnie w garnku, gotują się do marynowania.

Składniki:
1 kg małych grzybów (kurek, borowików, podgrzybków, maślaków, zielonek)
1 szalotka
1 marchewka

Składniki na zalewę:
2 szklanki wody
1/2 szklanki octu 10%
1 czubata łyżka cukru
1 czubata łyżeczka soli
2 listki laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka jasnej gorczycy
1 łyżeczka ziaren pieprzu

Dodatkowo:
Wyparzone słoiczki

Sposób przygotowania:
Grzyby dokładnie oczyść i opłucz. Cebulę pokrój w piórka, a marchewkę w plasterki (przy pomocy małych foremek do ciastek lub zwykłego nożyka możesz z plastrów marchewki powycinać różne wzorki, np. gwiazdki czy serduszka). W dużym garnku zagotuj lekko osoloną wodę. Grzyby, cebulę oraz marchewkę wrzuć na wrzątek i gotuj około 7 minut. Odcedź i przełóż do wyparzonych słoiczków, tak aby sięgały do 3/4 ich wysokości. W międzyczasie przygotuj zalewę. Wszystkie składniki umieść w garnku i zagotuj. Wrzącą zalewą wypełnij słoiki z grzybami (postaraj się aby do każdego słoika trafiło mniej więcej tyle samo przypraw). Od razu pozakręcaj słoiki i postaw je do góry dnem do czasu ostygnięcia. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.

Więcej o: