Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX
Marynowane grzyby
Składniki:
1 kg małych grzybów (kurek, borowików, podgrzybków, maślaków, zielonek)
1 szalotka
1 marchewka
Składniki na zalewę:
2 szklanki wody
1/2 szklanki octu 10%
1 czubata łyżka cukru
1 czubata łyżeczka soli
2 listki laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka jasnej gorczycy
1 łyżeczka ziaren pieprzu
Dodatkowo:
Wyparzone słoiczki
Sposób przygotowania:
Grzyby dokładnie oczyść i opłucz. Cebulę pokrój w piórka, a marchewkę w plasterki (przy pomocy małych foremek do ciastek lub zwykłego nożyka możesz z plastrów marchewki powycinać różne wzorki, np. gwiazdki czy serduszka). W dużym garnku zagotuj lekko osoloną wodę. Grzyby, cebulę oraz marchewkę wrzuć na wrzątek i gotuj około 7 minut. Odcedź i przełóż do wyparzonych słoiczków, tak aby sięgały do 3/4 ich wysokości. W międzyczasie przygotuj zalewę. Wszystkie składniki umieść w garnku i zagotuj. Wrzącą zalewą wypełnij słoiki z grzybami (postaraj się aby do każdego słoika trafiło mniej więcej tyle samo przypraw). Od razu pozakręcaj słoiki i postaw je do góry dnem do czasu ostygnięcia. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.
-
Do czego służy kolorowa końcówka w plastikowym korku od szampana? Zdradzamy sprytny trik
-
Poznasz te rośliny? To trudniejsze niż myślisz! Już 2. pytanie jest wyzwaniem
-
Szybki obiad mięsny - trzy proste przepisy
-
Dlaczego starte ziemniaki ciemnieją i jak temu zapobiegać? Wyjaśniamy
-
Masz dwie lewe ręce do pieczenia ciast? Oto superproste przepisy, z którymi poradzi sobie każdy
- Jak dbać o gąbkę do mycia naczyń, żeby dłużej utrzymała świeżość? Wystarczy klips do papieru [TRIK]
- Pojedynek dań - na słono: chałka z pastą jajeczną vs słodka babka z majonezem
- Pojedynek dań - na słono: chałka z pastą jajeczną VS. słodka babka z majonezem
- Skontrolowano ciasta, pieczywo, ryby i bakalie na wagę. W ponad 80 proc. wykryto nieprawidłowości
- Finał ósmej edycji programu MasterChef. Wiemy, kto został zwycięzcą