Pierożki rybki z łososiem

Gdyby każde danie z rybą smakowało tak jak to, to bylibyśmy super zdrowi (bo przecież ryba jest super zdrowia). Ale nie każde danie z rybą tak smakuje, więc nie szukaj kolejnego przepisu, tylko zrób nasze szybkie pierożki.
Zobacz wideo

Składniki:
1 por
1/2 szklanki mrożonego zielonego groszku
2 łyżki masła
150 g łososia wędzonego na gorąco
150 g kremowego serka
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 jajko
sól
pieprz

Sposób przygotowania:
Na początku przygotuj farsz. Pora pokrój w półplasterki i przesmaż na maśle, aż stanie się szklisty. Dodaj zielony groszek i smaż jeszcze 2-3 minuty aby groszek zmiękł. Usmażone warzywa ostudź, a następnie wymieszaj z rozdrobnionym łososiem oraz kremowym serkiem. Na koniec dopraw farsz solą oraz pieprzem.

Rozwiń arkusz ciasta francuskiego i przy pomocy szklanki powycinaj jak najwięcej kółek. Następnie z pozostałych części ciasta wytnij taką samą ilość małych trójkącików i poprzylepiaj je na brzegach kółek (będą one imitowały rybi ogon). Na środek kółek nałóż po łyżeczce farszu i zlep brzegi kółek jak na wideo.

Przełóż powstałe pierożki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 15 minut, aż ciasto się zrumieni. Przed podaniem ostudź nieco pierożki na blaszce.

Więcej o:
Copyright © Agora SA