Ogórki w zalewie curry

To danie wymyślił pewien student na wymianie za granicą. Każdy z grupy obcokrajowców miał zrobić przekąskę charakterystyczną dla kuchni jego kraju. Polak (oczywiście) stwierdził, że zrobi ogóry. Doszedł jednak do wniosku, że to może zbyt pospolity wyrób, więc pożyczył od Hindusa trochę curry i podrasował babciną recepturę. Nie wiemy co na to jego babcia, ale my jesteśmy zachwyceni!

Składniki:
1,5 kg ogórków gruntowych
1 l wody
1 szklanka octu
1/3 szklanki cukru
3 łyżeczki curry
3 łyżeczki soli
2 szalotki
ziarenka gorczycy

Dodatkowo:
Wyparzone słoiki
Bawełniana ścierka

Sposób przygotowania:
Przygotuj zalewę: do dużego garnka wlej wodę. Dodaj ocet, cukier, sól oraz curry i zagotuj. Gdy zalewa zacznie wrzeć zdejmij garnek z ognia i odstaw do ostudzenia.

Przygotowanie ogórków: ogórki obierz ze skórki, pokrój w ćwiartki i pozbądź się pestek. Przełóż ogórki do wyparzonych słoików, układając je ciasno jeden przy drugim. Szalotkę pokrój w piórka i powtykaj ją między ogórki. Wsyp do każdego słoika po pół łyżeczki ziarenek gorczycy i wypełnij słoiki zalewą. Porządnie zakręć słoiki.

Pasteryzacja: dno dużego, wysokiego garnka wyłóż bawełnianą ściereczką. Na ścierce poustawiaj słoiki i zalej je wodą do 3/4 wysokości słoika. Doprowadź wodę do wrzenia i gotuj przez 10 minut. Po wskazanym czasie zdejmij garnek z ognia, zaczekaj aż całość ostygnie i dopiero wtedy wyjmij słoiki z wody. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.

Więcej o: