Włoskie kluski z ricottą - gnudi [HAPS VEGE]

Lane, śląskie, leniwe - w kluskach nie mamy sobie równych. Tak myślą szczególnie ci, którzy jeszcze nie jedli gnudi. A gnudi są poważną konkurencją dla rodzimej reprezentacji kluskowej.
Zobacz wideo

Składniki:
400 g świeżego szpinaku
200 g sera ricotta
50 g tartego parmezanu
90 g mąki pszennej
sól
pieprz

Dodatkowo:
50 g masła
parmezan

Sposób przygotowania:
Na dno głębokiej patelni wlej 1/2 szklanki wody. Dodaj oczyszczony szpinak i podgrzewaj, aż zwiędnie. Przełóż szpinak na sitko, ostudź i odciśnij z niego jak najwięcej wody, a następnie bardzo drobno go posiekaj. Przełóż posiekany szpinak do miski, dodaj ricottę, parmezan, jajko oraz mąkę i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Dopraw masę solą oraz pieprzem i odstaw na godzinę do lodówki.

W dużym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Nabieraj po łyżce schłodzonej masy w zwilżone dłonie i formuj okrągłe, spłaszczone kluseczki. Kluski wrzucaj bezpośrednio na wrzącą wodę i gotuj około 2 minut od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe gnudi polej roztopionym masłem i posyp odrobiną parmezanu.

Więcej o:
Copyright © Agora SA