Łososiowa kopułka z jajkiem i pastą z awokado

Wiesz, że lubimy robić dania na opak. Więc skoro znasz jajka z niespodzianką, to spróbuj naszych kopułek, w których to właśnie jajko jest niespodzianką.
Zobacz wideo

Składniki:
100 g wędzonego łososia w plastrach
1 duże awokado
1 czubata łyżka kremowego serka
3 łyżki soku z cytryny
1 jajko
1 łyżka posiekanej czerwonej cebuli
1 kromka chleba tostowego
oliwa
sól
pieprz
chili

Dodatkowo:
Folia spożywcza

Sposób przygotowania:
Przygotuj jajko w koszulce: niewielką miseczkę wyłóż folią spożywczą tak aby wystawała poza krawędzie miski. Posmaruj folię oliwą i wbij do środka jajko. Zbierz boki folii, tak aby przylegały do jajka i zawiń na folii supeł. Jajko w folii włóż do garnka z wrzącą wodą i gotuj około 4-5 minut.

Przygotuj pastę z awokado: wyjmij pestkę z awokado i obierz je ze skórki. Miąższ awokado pokrój w kostkę i zmiksuj przy pomocy blendera ręcznego z kremowym serkiem i sokiem z cytryny. Do powstałej pasty dodaj drobno pokrojona czerwoną cebulę i dopraw całość solą, pieprzem oraz chili.

Niewielką filiżankę wyłóż plastrami wędzonego łososia. Na dno filiżanki włóż jajko w koszulce, a następnie wypełnij filiżankę pastą z awokado. Chleb tostowy usmaż na patelni z obu stron na złoty kolor. Przytnij kromkę chleba na wielkość filiżanki i połóż ją na paście z awokado. Odwróć filiżankę do góry nogami i przełóż danie na talerz. Podawaj od razu.

Więcej o:
Copyright © Agora SA