Muffiny z angielskim śniadaniem

Nie lubimy jak ktoś mówi nam, że mamy cały świat jest zasięgu ręki lub, że jedna kropla jakiegoś preparatu ma zapach łąki. Przecież nie cały świat jest w naszym zasięgu (tylko te miejsca, do których latają tanie linie), a ktoś kto czuje łąkę w kropli płynu, chyba nie był na łące.

Po tym narzekaniu trochę nam łyso, bo musimy powiedzieć wam, że w naszych muffinach jest całe angielskie śniadanie. Tym razem serio.

Składniki na 6 babeczek:
2 duże ziemniaki
3 łyżki tartego parmezanu
1/2 puszki fasolki w sosie pomidorowym
1 cienka kiełbaska śniadaniowa
2 plastry wędzonego boczku
3 jajka
50 ml mleka
50 g tartego żółtego sera
sól
pieprz
olej

Sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posól, odstaw na 10 minut, po czym odciśnij ziemniaki z nadmiaru wody. Wymieszaj ziemniaki z parmezanem i dopraw pieprzem. Foremkę na muffiny posmaruj olejem i wypełnij cienką warstwą masy ziemniaczanej. Piecz około 15 minut w 190 stopniach. Wyjmij wstępnie upieczone koszyczki ziemniaczane i nałóż do środka po łyżce fasolki w sosie pomidorowym. Kiełbaskę śniadaniową i boczek pokrój na mniejsze kawałki i nałóż po trochu do każdego koszyczka. Jajka wymieszaj z mlekiem i dopraw solą oraz pieprzem. Wypełnij wszystkie koszyczki masą jajeczną i posyp po wierzchu tartym serem. Piecz kolejne 8 minut w 190 stopniach, aż jajka się zetną. Od razu podawaj.

Więcej o: