Pierogi z jagodami - pyszny klasyk

Pierogi z jagodami to jedne z najlepszych pierogów, jakie mogły nam się przytrafić. Czasem nie sposób odmówić sobie tej przyjemności. Niektórych nie powstrzymuje nawet to, że są ubrani na biało, a z każdym kęsem skacze ciśnienie, bo rośnie ryzyko poplamienia. Niech i was to nie zniechęca. Zwłaszcza że przepis to tylko cztery składniki.
Zobacz wideo

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 ml ciepłej wody
  • 250 g jagód
  • 1 łyżka cukru

Dodatkowo:

  • śmietana
  • cukier

Sposób przygotowania:

Jagody dokładnie umyj i osusz. Wymieszaj z cukrem.

Mąkę wsyp do dużej miski. W środku mąki zrób wgłębienie i stopniowo wlewając tam wodę zagnieć ciasto. Posyp blat mąką i rozwałkuj ciasto na cienki placek. Przy pomocy szklanki wytnij kółka, nałóż na każde z nich po łyżeczce jagód i zlep brzegi pierogów ulubioną metodą.

W dużym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Pierogi gotuj partiami, po kilka sztuk. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotuj je przez około 2-3 minuty. Podawaj ze śmietaną z cukrem.

Więcej o:
Copyright © Agora SA