Słoneczko z ciasta z tapenadą

Jak jest lato, to wszyscy narzekają, że jest upał i nie da się wytrzymać. W zimie lamentują, że jest zimno i odmarzają stopy. W kuchni nie ma taki problemów. Robi się słoneczko i o każdej porze roku wszyscy są zadowoleni.
Zobacz wideo

Składniki:

  • 2 opakowania okrągłego ciasta na tartę
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 1/2 szklanki czarnych oliwek
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

W wysokim naczyniu umieść suszone pomidory, oliwki, natkę pietruszki, oregano, czosnek i oliwę i zmiksuj ręcznym blenderem na gęstą pastę.

Rozwiń pierwszy arkusz ciasta na tartę i posmaruj go przygotowaną pastą, zostawiając około 2 centymetry wolnego miejsca na brzegach. Przykryj całość drugim arkuszem ciasta i przyciśnij brzegi, aby się ze sobą skleiły. Na środku okręgu ciasta postaw szklankę (odwróconą do góry dnem).

Zaczynając od brzegu szklanki ponacinaj ciasto wzdłuż tak, aby podzielić je na 24 paski (tak jak na wideo). Następnie poskręcaj paski ciasta wokół własnej osi i zdejmij szklankę.

Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piecz około 20 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.

Więcej o:
Copyright © Agora SA