Zupa lasagne

Taka sytuacja: idziesz do restauracji włoskiej, czytasz menu i połowy nie rozumiesz. Jak pytasz kelnera o konkretne słowa np. orzo, parpadelle, farfalle itd., to odpowiada: "a to jest taki rodzaj makaronu", "a to?", "to też taki rodzaj makaronu i tamto to też makaron". Problem w tym, że ty rozróżniasz tylko trzy makarony: spaghetti, świderki i oczywiście lasagne. A z tym ostatnim (na przekór), zrobiliśmy zupę.

Składniki:
3 ząbki czosnku
1 duża cebula
3 łyżki oleju
500 g mielonej wołowiny
500 ml przecieru pomidorowego
1 puszka krojonych pomidorów
1 l bulionu
2 łyżeczki octu balsamicznego
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
8 płatów makaronu do lasagne
1 szklanka tartej mozzarelli
sól
pieprz

Sposób przygotowania:
W dużym garnku rozgrzej olej i dodaj drobno posiekaną cebulę oraz pokrojony w plasterki czosnek. Kiedy cebula się zeszkli dodaj mięso mielone, dopraw je solą oraz pieprzem i smaż, aż wołowina delikatnie się zrumieni. Dodaj krojone pomidory, przecier pomidorowy, ocet balsamiczny i suszone zioła i duś kilka minut na wolnym ogniu.

Wlej bulion i doprowadź do wrzenia. Kiedy zupa się zagotuje dodaj połamany na kawałki makaron i gotuj około 20 minut na wolnym ogniu, aż makaron zmięknie. Na koniec dopraw zupę solą i pieprzem. Gorącą zupę rozlej do miseczek i obficie posyp każdą porcję tartą mozzarellą.

Więcej o: