Składniki:
Składniki na warstwę brownie:
200 g masła
200 g gorzkiej czekolady
200 g cukru
3 jajka
130 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
Składniki na warstwę serową:
500 g twarogu na sernik
60 g miękkiego masła
50 g cukru
2 jajka
1 opakowanie cukru z wanilią (10 g)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
2 garści malin
Sposób przygotowania:
Na początku przygotuj warstwę brownie: masło rozpuść w rondelku. Zmniejsz ogień do minimum, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj, aż oba składniki dokładnie połączą się. Zdejmij rondel z ognia i odstaw do ostygnięcia.
W międzyczasie ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj przestudzoną masę czekoladową i zmiksuj do połączenia składników. Przesiej do miski mąkę, proszek do pieczenia oraz sól i delikatnie wymieszaj szpatułką.
Następnie przygotuj warstwę serową: twaróg oraz masło umieść w dużej misce i zmiksuj do połączenia składników. Dodaj cukier, cukier waniliowy, jajka oraz mąkę ziemniaczaną i zmiksuj na jednolitą masę. Blaszkę o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dno wyłóż masę czekoladową i rozprowadź ją po całej blaszce. Na wierzchu rozprowadź masę serową i przemieszaj obie masy drugą stroną łyżki. Rozłóż na cieście świeże maliny i wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C. Piecz około 40 minut, aż wierzch ciasta delikatnie się zrumieni.