Sernikobrownie

Kiedyś nasz czytelnik opisał nam swoją historię, że upiekł dla teściowej szarlotkę w prostokątnej blasze. W czasie podróży postawił ją pionowo i pół ciasta zjechała mu na dół. Efekt końcowy był taki, że teściowa była zachwycona, że udało mu się upiec taką warstwową szarlotkę. Jak myślisz jak powstał przepis na sernikobrownie? Nie wiemy czy chcemy znać na nie odpowiedź, ale wiemy, że jest pyszne!
Zobacz wideo

Składniki:
Składniki na warstwę brownie:
200 g masła
200 g gorzkiej czekolady
200 g cukru
3 jajka
130 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli

Składniki na warstwę serową:
500 g twarogu na sernik
60 g miękkiego masła
50 g cukru
2 jajka
1 opakowanie cukru z wanilią (10 g)
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
2 garści malin

Sposób przygotowania:
Na początku przygotuj warstwę brownie: masło rozpuść w rondelku. Zmniejsz ogień do minimum, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj, aż oba składniki dokładnie połączą się. Zdejmij rondel z ognia i odstaw do ostygnięcia.

W międzyczasie ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj przestudzoną masę czekoladową i zmiksuj do połączenia składników. Przesiej do miski mąkę, proszek do pieczenia oraz sól i delikatnie wymieszaj szpatułką.

Następnie przygotuj warstwę serową: twaróg oraz masło umieść w dużej misce i zmiksuj do połączenia składników. Dodaj cukier, cukier waniliowy, jajka oraz mąkę ziemniaczaną i zmiksuj na jednolitą masę. Blaszkę o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dno wyłóż masę czekoladową i rozprowadź ją po całej blaszce. Na wierzchu rozprowadź masę serową i przemieszaj obie masy drugą stroną łyżki. Rozłóż na cieście świeże maliny i wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C. Piecz około 40 minut, aż wierzch ciasta delikatnie się zrumieni.

Więcej o:
Copyright © Agora SA