Placek ziemniaczany a'la pizza

Szukamy dobrej nazwy dla tego dania. Jeśli placek ziemniaczany z mięsnym sosem, to placek po góralsku, to nasz placek z dodatkami do pizzy powinien nazywać się:

1) Placek Wojowniczych Żółwi Ninja
2) Placek Giuseppe
3) Placek Włocha?

Składniki:
2-3 duże ziemniaki
50 g tartego żółtego sera
3 plastry szynki suszonej
3 łyżki kukurydzy z puszki
2 jajka
sól
pieprz
olej

Sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj tarte ziemniaki z łyżeczką soli i odstaw na 10 minut aby puściły wodę.

Porządnie odciśnij ziemniaki, a następnie dopraw je pieprzem.

Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Przełóż na patelnię starte ziemniaki i rozprowadź je równomiernie po całej patelni, aby powstał placek. Smaż około 5 minut na średnim ogniu, aż boki zaczną się rumienić, po czym przy pomocy talerza przewróć placek na drugą stronę.

Na przewróconym placku rozłóż żółty ser, kukurydzę oraz szynkę. Wbij na wierzch dwa jajka, dopraw je solą i pieprzem i nakryj patelnię. Smaż pod przykryciem kolejne 5 do 7 minut, aż jajka się zetną.

Więcej o: