Składniki:
10 dużych ogórków konserwowych
200 g kremowego serka
2 roztrzepane jajka
1 szklanka mąki
1 szklanka bułki tartej
3 łyżki majonezu
1/2 łyżeczki ostrej papryczki w płatkach
1 ząbek czosnku
1/2 limonki
Dodatkowo:
Rękaw cukierniczy
Szeroka słomka
Olej do głębokiego smażenia
Sposób przygotowania:
W niewielkiej miseczce wymieszaj majonez z ostrą papryczką, startym ząbkiem czosnku oraz sokiem wyciśniętym z połowy limonki. Przy pomocy szerokiej słomki powycinaj otwory wzdłuż ogórków konserwowych. Kremowy serek przełóż do rękawa cukierniczego i nafaszeruj nim korniszony.
Mąkę, bułkę tartą i jajka umieść w osobnych miseczkach. Nafaszerowane ogórki obtaczaj kolejno w mące, jajku oraz bułce tartej, a następnie jeszcze raz w jajku i bułce.
Panierowane korniszony smaż na głębokim oleju aż nabiorą złotego koloru. Podawaj z przygotowanym wcześniej sosem majonezowym.