Knedle z truskawkami w orzechowej panierce - obiad na słodko

Nigdy nie zapomnimy tych niesamowitych momentów z dzieciństwa, kiedy mama mówiła nam, że obiad będzie na słodko. Choć dorosłość wcale nie jest prosta, możliwość jedzenia słodkich obiadów, kiedy tylko nam się podoba, jest boska. Jak zrobić knedle z truskawkami?

Knedle z truskawkami - składniki:

  • 400 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 150 g mąki pszennej
  • 250 g truskawek (bez szypułek)
  • sól

Dodatkowo:

  • 100 g zmielonych migdałów
  • 75 g masła
  • 50 g cukru

Knedle z truskawkami - sposób przygotowania:

Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj jajko oraz mąkę i zagnieć jednolite i gładkie ciasto. Nabierz łyżkę ciasta w oprószone mąką dłonie i uformuj placuszek. Na środku placka ułóż truskawkę, szczelnie owiń ją ciastem i odłóż na posypany mąką talerz lub blat. Powtarzaj do wyczerpania składników.

W dużym garnku zagotuj lekko osoloną wodę. Wrzuć przygotowane knedle z truskawkami na wrząca wodę i gotuj około 3 minuty od czasu ich wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane knedle z truskawkami odcedź porządnie na sitku.

W międzyczasie przygotuj panierkę do knedli. Na patelni roztop masło. Dodaj cukier i mieszaj, aż się rozpuści. Następnie wsyp zmielone migdały i porządnie wymieszaj. W powstałej panierce obtaczaj ciepłe knedle z truskawkami i od razu podawaj.

Więcej o: