Obiad na słodko - knedle z truskawkami w orzechowej panierce

Nigdy nie zapomnimy tych niesamowitych momentów z dzieciństwa, kiedy mama mówiła nam, że obiad będzie na słodko. Choć dorosłość wcale nie jest prosta, możliwość jedzenia słodkich obiadów, kiedy tylko nam się podoba, jest boska.

Składniki:
400 g ugotowanych ziemniaków
1 jajko
150 g mąki pszennej
250 g truskawek (bez szypułek)
sól

Dodatkowo:
100 g zmielonych migdałów
75 g masła
50 g cukru

Sposób przygotowania:
Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj jajko oraz mąkę i zagnieć jednolite i gładkie ciasto. Nabierz łyżkę ciasta w oprószone mąką dłonie i uformuj placuszek. Na środku placka ułóż truskawkę, szczelnie owiń ją ciastem i odłóż na posypany mąką talerz lub blat. Powtarzaj do wyczerpania składników.

W dużym garnku zagotuj lekko osoloną wodę. Wrzuć przygotowane knedle na wrząca wodę i gotuj około 3 minuty od czasu ich wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane knedle odcedź porządnie na sitku.

W międzyczasie przygotuj panierkę do knedli. Na patelni roztop masło. Dodaj cukier i mieszaj, aż się rozpuści. Następnie wsyp zmielone migdały i porządnie wymieszaj. W powstałej panierce obtaczaj ciepłe knedle i od razu podawaj.

Więcej o: