Camembert z jajkiem w cieście

Jak działają lalki matrioszki? Mniejszą wkłada się w większą, większą w jeszcze większą, a tą jeszcze większą w jeszcze jeszcze większą. Z tym daniem jest podobnie, bo też ma kilka warstw, ale najważniejsze jest to, że gotowe wkłada się do brzucha.
Zobacz wideo

Składniki:
1 opakowanie okrągłego ciasta na pizzę
1 camembert
3 plastry szynki suszonej (2+1)
2 jajka
2 łyżki posiekanego szczypiorku
pieprz

Sposób przygotowania:
Rozwiń arkusz ciasta na pizzę i ułóż na środku camembert. W środku sera wydrąż otwór wielkości jajka. Wycięty ze środka kawałek sera pokrój na mniejsze kawałki i porozkładaj na cieście wraz z dwoma plastrami szynki pokrojonymi w paski oraz posiekanym szczypiorkiem.

Zawiń ciasto do środka, tak aby naokoło sera powstało gniazdko. Do wydrążonego w serze otworu włóż ostatni kawałek szynki, wbij do środka jedno jajko i dopraw je pieprzem. Drugie jajko roztrzep w miseczce i posmaruj nim ciasto. Piecz około 25 minut w 180 stopniach C, aż zrumienią się brzegi ciasta.

Więcej o:
Copyright © Agora SA