Pyszne ziemniaczki w skorupkach

Mówi się, że czym skorupka za młodu nasiąknie, tym na starość trąci. Po ilości frytek i puree, które zjedliśmy za dzieciaka, teraz trącimy kartoflem - i to takim w skorupce!

Składniki:
500 g małych, młodych ziemniaków
200 g mąki pszennej
2 białka jaj
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
50 ml wody

Sposób przygotowania:
Ziemniaczki porządnie wyszoruj i osusz. Do misy blendera wsyp mąkę, sól oraz czosnek niedźwiedzi. Dodaj białka i zmiksuj pulsacyjnie, aż całość zacznie przypominać okruchy ciasta. Dolej wodę i zmiksuj do trzymania zwartego i gładkiego ciasta.

Przełóż ciasto na oprószony mąką blat i rozwałkuj na bardzo cienki placek (grubości monety jednozłotowej). Przy pomocy szklanki lub foremki powycinaj w cieście kółka. Na każdym kółku połóż po małym ziemniaczku i owiń go szczelnie ciastem (uważaj aby nie zrobić w cieście dziur, aby podczas pieczenia nie uciekała przez nie para).

Przełóż ziemniaki w cieście na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Podawaj z ulubionym sosem.

Więcej o: