Ringo z cukinii i ryżu

Jak się mówi badminton? Bangbington? No właśnie nie wiemy. Wiec zawsze na wiosnę, jak się wuefista pytał "w co chcecie grać"? to mówiliśmy, że w ringo, bo przynajmniej wiadomo było, jak to powiedzieć. Zostało nam tak do tej pory. W kuchni też pieczemy ringa.

Składniki:
3 cukinie
300 g ryżu
3 jajka
80 g tartego parmezanu
200 g mozzarelli
70 g suszonych pomidorów
sól
pieprz

Sposób przygotowania:
Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu i ostudź. Ostudzony ryż wymieszaj z jajkami i parmezanem i dopraw solą oraz pieprzem. Cukinie pokrój w cienkie plastry. Kilka plastrów cukinii (tych z dużą ilością skórki) pokrój w drobną kostkę i odłóż na później. Pozostałe plastry cukinii usmaż na mocno rozgrzanej, suchej patelni, aż nabiorą z obu stron złotego koloru.

Usmażonymi plastrami cukinii wyłóż okrągłą formę na babkę, tak aby plastry zachodziły jeden na drugi i delikatnie wystawały poza ranty foremki. Nałóż do formy 2/3 nadzienia ryżowego i delikatnie dociśnij je do boków tworząc po środku miejsce na dodatki. Nasyp do środka drobno posiekane suszone pomidory, mozzarellę pokrojoną w kostkę oraz odłożoną wcześniej cukinię. Nałóż na wierzch resztę ryżu i załóż wystające plastry cukinii do środka. Piecz około 30 minut w 180 stopniach C, aż ringo delikatnie się zrumieni.

Więcej o: