Tęczowa pianka - lekka jak chmurka

Zawsze fascynowała nas praca pogodynki. Ciekawe czy się nadajemy: Po lewej stronie widzą państwo południowy niż, gradobicie, i grzmoty - to jest gotowanie. Natomiast po prawej stronie przedstawimy prognozę na zaraz i tu widać, że zbliża się dobry prąd z jeszcze lepszą pogodą. W połączeniu deszczu i słońca powstaje tęcza w formie lekkiej jak chmurka pianki. Dziękujemy za uwagę.

Składniki:
500 g mleka skondensowanego niesłodzonego
3 galaretki w różnych kolorach (np. niebieska, żółta i czerwona)

Sposób przygotowania:
Każdą galaretkę rozpuść w szklance gorącej wody i odstaw do ostudzenia. Porządnie schłodzone mleko ubij przy pomocy miksera na puszystą pianę (powinno ono zwiększyć swoją objętość około 4-5 razy).

Podziel piankę mleczną między 3 duże miski i każdą część wymieszaj z innym kolorem ostudzonej galaretki. Dno foremki na ciasto wyłóż papierem do pieczenia. Na środek formy nakładaj na przemian po jednej chochli kolorowej piany, aż do wyczerpania składników. Delikatnie wygładź wierzch i schowaj ciasto do lodówki do czasu stężenia.

Więcej o: