Składniki:
3 jajka (białka i żółtka osobno)
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki drobnego cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Dodatkowo:
Bita śmietana
Drobne owoce (truskawki, borówki, maliny)
Sposób przygotowania:
Białka z dodatkiem szczypty soli ubij na sztywną pianę. Dodaj drobny cukier i ubijaj dalej, aż masa stanie się gładka i lśniąca. Dodaj żółtka jaj i zmiksuj do połączenia składników. Przesiej do miski oba rodzaje mąki i delikatnie wymieszaj szpatułką.
Na papierze do pieczenia narysuj okręgi o średnicy około 10 centymetrów i ułóż papier na blaszce. Na każdym okręgu rozprowadź po trzy łyżki ciasta. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 6 minut.
Upieczone omleciki od razu zdejmij z blachy i powoli odklej z papieru do pieczenia. Delikatnie zegnij omleciki na pół i odłóż do ostygnięcia. Ostudzone biszkopty wypełnij bitą śmietaną i ozdób świeżymi owocami.