Rolada bezowa

Czy rolada bezowa jest z bzem? Nie, z bezą.
Zobacz wideo

Składniki:
5 białek jaj (150 ml)
180 g cukru pudru
1 łyżeczka octu winnego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
250 ml śmietanki 36 proc.
2 łyżki cukru pudru
200 g drobnych sezonowych owoców (malin, jeżyn, borówek)

Sposób przygotowania:
Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodaj cukier puder, dokładnie miksując za każdym razem, aż do uzyskania gładkiej, błyszczącej i sztywnej masy. Na koniec dodaj ocet winny oraz mąkę ziemniaczaną i zmiksuj do połączenia składników.

Przełóż masę na blachę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadź równomiernie po całej blaszce. Piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C.

W międzyczasie przygotuj krem do rolady. Śmietankę 36% ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier puder.

Upieczoną bezę ostudź przez kilka minut. Przewróć bezę na drugą stronę i delikatnie odklej z jej spodu papier do pieczenia. Rozsmaruj na bezie bitą śmietanę i rozłóż sezonowe owoce. Zwiń bezę w roladę wzdłuż dłuższego boku i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Przed podaniem oprósz roladę cukrem pudrem i pokrój w grube plastry.

Więcej o:
Copyright © Agora SA