Chaczapuri - gruzińska pizza w kształcie oka

Chaczapuri jest tym dla Gruzina, co pizza dla Włocha. Te dwa dania łączy nie tylko ciasto drożdżowe i ser. Obywa są też nieprzyzwoicie pyszne.

Składniki:
1 opakowanie ciasta drożdżowego (na pizzę)
250 g mięsa mielonego
1 cebula
1 ząbek czosnku
100 ml przecieru pomidorowego
125 g mozzarelli
50 g tartego żółtego sera
1 jajko
sól
pieprz
szczypiorek

Sposób przygotowania:
Mięso mielone wymieszaj z przecierem pomidorowym, drobno posiekaną cebulką i czosnkiem oraz dopraw solą i pieprzem. Z arkusza ciasta drożdżowego wytnij jak największe koło. Po dwóch stronach ciasta poukładaj na brzegach kawałki mozzarelli i zawiń je w ciasto tworząc rant wypełniony serem.

Połącz końce ciasta, tak aby powstała łódka. Do środka łódki nałóż mięsny farsz i obficie posyp całość tartym serem. Na środek farszu wyłóż surowe jajko. Piecz 15 minut w 190 stopniach C. Przed podaniem posyp drobno posiekanym szczypiorkiem.

Więcej o: