Ekspresowe miniszarlotki

Szarlotka jest trochę zobowiązująca. Trzeba wyjąć z szafki foremkę, zagnieść ciasto, uprażyć jabłka, a potem zaserwować gościom talerze. A mini szarlotka to taka, która wymaga od nas mini wysiłku.

Składniki:
1 opakowanie ciasta kruchego (na tartę)
1/3 szklanki sosu karmelowego
1 jabłko
1 jajko
1 czubata łyżka cukru
1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:
Arkusz ciasta kruchego podziel na pół i jedną połowę potnij w cienkie paski. Z obu połówek ciasta powykrawaj foremką kółka. Na całych kółkach rozsmaruj po łyżeczce sosu karmelowego i rozłóż drobno pokrojone jabłka. Na wierzchu ułóż kratkę z kółek pociętych w paski i połącz ciasto na brzegach.

W miseczce roztrzep jajko z dodatkiem cukru i cynamonu i posmaruj nim ciasteczka. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 10-15 minut, aż ciasteczka ładnie się zrumienią.

Więcej o: